Alle nieuwsberichten

Circulair bouwen – Kampstaal helpt een handje mee

Het milieu is hip. We hebben allemaal wel door dat het zo niet langer kan, willen we de aarde enigszins intact doorgeven aan een volgende generatie. Als familiebedrijf hebben we dat al een tijdje in de gaten. Zo hebben we afgelopen jaar het ISO 14001:2015 certificaat mogen ontvangen. Een hele mooie prestatie, maar alleen gaan we het niet redden. Gelukkig is de Nederlandse overheid ook goed bezig door de focus te verleggen op duurzaam bouwen én recyclen.

Momenteel hebben we de demontage van een bestaande parkeergarage bij het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft gepland staan. De onderdelen van deze garage worden tijdelijk opgeslagen, en zullen volgend jaar weer opgebouwd worden bij dierenpark Amersfoort. Een mooi voorbeeld van het hergebruiken van prima materialen!

Circulaire economie

Als staalbouwer hameren we er al een tijd op dat de keus voor staal een hele logische is. Staal is 100% recyclebaar,en lijdt tijdens dat proces geen kwaliteitsverlies. Het blijft een machtig (sterk) product. Nu horen we de laatste tijd ook veel over circulair bouwen. Onze overheid wil graag naar een ‘gesloten’ economie (oftewel een circulaire economie) waarin er geen afval meer bestaat. Nu betekent dit niet alleen een aanpassing van de betekenis van het woord ‘afval’, aangezien we materialen die we niet meer nodig hebben, zoveel mogelijk gaan hergebruiken. Maar ook moeten we beter gaan nadenken over wat we überhaupt ontwerpen, produceren en bouwen.

Uitdaging

Wie moet dit nu gaan oppakken? Architecten die nog meer rekening moeten gaan houden met de toekomst tijdens het ontwerpproces, de overheid die circulair bouwen moet gaan aanmoedigen, alle andere partijen die duidelijk aangeven open te staan hiervoor… En we moeten anders – innovatiever, vernieuwender – gaan denken. Leuk, een uitdaging – daar houden we wel van!

► Geïnspireerd geraakt? Kijk dan op www.circulairondernemen.nl, het ‘matchmakingsplatform’ voor circulaire ondernemers. Of lees verder op deze website.