Alle projecten

Museum De Fundatie

De skyline van het historische centrum van Zwolle is direct te herkennen aan de Peperbus. Sinds 2012 is dat niet meer het enige herkenningspunt van de stad: de bolconstructie op het dak van museum De Fundatie is een nieuwe aandachttrekker.

Een bijzondere combinatie is het wel: bovenop het 19e eeuwse neoclassicistische stadspaleis lijkt een UFO te zijn neergedaald. Maar dan wel één die gebouwd is door de kundige mensenhanden van Kampstaal Staalbouw.

Uitbreiden in de hoogte

Museum De Fundatie wilde uitbreiden. In een historische binnenstad is daar niet veel ruimte voor. Behalve omhoog. Bierman Henket Architecten uit Vught tekende die oplossing op een creatieve manier uit: een elliptische bolvorm siert het museum nu.

Opgebouwd uit spantbeenten, uitgerust met gordingsteunen

De opbouw is ongeveer 10 meter hoog en heeft een oppervlak van ongeveer 25 bij 40 meter. De bol wordt gesteund door een nieuwe fundering die in samenwerking met BAM Utiliteitsbouw Zwolle is aangelegd. Een opmerkelijke vorm die bestaat uit 24 spantbeenten, elk gewalst in vier verschillende stralen. Deze zijn voorzien van gordingsteunen, gelast in tientallen verschillende hoeken. Het gewicht van de door Kampstaal Staalbouw opgeleverde staalconstructie bedraagt zo’n 275 ton.

fotografie: Pedro Sluiter en Skydrone