Alle projecten

Elfstedenhal

Wie Friesland zegt, zegt schaatsen. De Elfstedentocht, Rintje Ritsma, Thialf…het zijn allemaal bekende Friese boegbeelden. In de Friese hoofdstad kon geschaatst worden op het kunstijs van de IJshal Leeuwarden. Maar deze ijsbaan was verouderd. En dus besloot de gemeente een nieuwe ijshal te bouwen. Samen met de provincie Fryslân en Stichting de IJshal. Want een Friese hoofdstad waarin niet geschaatst kan worden, is ondenkbaar. … En alhoewel Kampstaal met haar vestigingslocatie nét buiten Friesland valt, mochten wij toch voor beide staalconstructies zorgen!

Montage in slechts twee weken

Vanaf half september kunnen de schaatsen ondergebonden worden in de Elfstedenhal. Deze krijgt een 400 meter baan én een ijshockeyhal. De staalconstructies van beide hallen zijn geleverd en gemonteerd door Kampstaal. Maar liefst 700 ton aan staal hebben we verwerkt in een opvallend geheel. Kenmerkend zijn de gebogen lijnen van de staalconstructie (en dus de hal). Wat met name opvalt is het bijzondere samenspel van stalen en houten spanten. Voor de 400 meter baan zijn de stalen spanten als één samenstelling gelast. Het zijn er 17 stuks in totaal; deze zijn 38 meter lang en 5 meter hoog! Deze zogenoemde lensliggers zijn met speciaal transport naar Leeuwarden gereden. Eerst is het middenstuk (kolommen en lensliggers) gemonteerd en daarna zijn met een dubbele ploeg de houten spanten er omheen gezet. Dit alles in een recordtijd. Want wat ook bijzonder is aan dit project, is de planning. De bouw van de hal is namelijk op de dag gepland, wat betekent dat het werk dat voor een bepaalde dag gepland is, ook die dag af moet zijn. Wat dus soms weer betekent: tot ’s avonds laat doorgaan! Kampstaal heeft de 400 meter baan in slechts twee weken gemonteerd. Óók de 64 houten spanten zijn door ons gemonteerd in die twee weken! De ijshockeyhal, of Blauwe Hal, is een hal met 8 vakwerkspanten waarbij de hoeken in het dak afgerond zijn met halve spanten. Deze spanten zijn aan de bovenkant dus ook rond maar in tegenstelling tot die van de 400 meter baan aan de onderkant recht. Deze spanten hebben ook als één samenstelling onze fabriek verlaten en zijn 36 meter lang en 3,6 meter hoog.

Duurzaam

Een gevarieerd complex dus. Het is sowieso een breed opgezet geheel, daar de hal niet de intentie heeft een concurrent van Thialf in Heerenveen te willen zijn. Thialf blijft de ijshal voor met name topwedstrijden, en de Elfstedenhal wil zich juist ook richten op de ‘gewone’ Fries. De jonge Fries die het schaatsen nog moet leren op de krabbelbaan, de Fries die rondetijden wil verbeteren op de shorttrack baan, oefent als ijshockeyer, of gewoon lekker gaat schaatsen op de 400 meter baan. Dit alles in een prachtig ontwerp van GEAR Er is dus voor iedere soort schaatser wat wils. En dit alles op een duurzame locatie. Zo wordt de warmte die de koelinstallatie afgeeft bijvoorbeeld gebruikt om het douchewater te verwarmen. Ledverlichting kan natuurlijk ook niet ontbreken, evenals zonnepanelen. Echt een moderne hal dus. En ambitieus: met de wens én de mogelijkheid om 50% meer schaatsers te ontvangen. Allemaal in een fascinerende setting die we samen met onder meer Bouwgroep Dijkstra Draisma / Jorritsma hebben gerealiseerd. Logisch dat de Friezen straks trots zijn op hun nieuwe ijshal. Wij als merendeel niet-Friezen zijn minstens zo fier!

Zie voor meer mooie plaatjes en informatie ook www.elfstedenhal.frl

Voor dit project werd samengewerkt met: